Εξορμήσεις

04.09.2020
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - ΜΕΤΑ ΠΑΝΔΗΜIΑΣ COVID19

Κι ενώ όλα κυλούσαν ομαλά το 2019… ήρθε το 2020 και μας βρήκε με βαρύ χειμώνα και τα βουνά φορτωμένα χιόνια. Αυτό που μας απασχολούσε… ήταν ο καιρός ωστε ν ανεβούμε ασφαλείς σε όποια κορφή. Κι ενώ 8 Μαρτίου διασχίζαμε το Ζαριάνό φαράγγι κάνοντας σχέδια για την επόμενη εξόρμηση, 12 Μαρτίου ακυρώνουμε όλες τις εξορμήσεις μέχρι νεότερων οδηγιών από τον ΕΟΔΥ λόγω πανδημίας.

covid19... Ο αόρατος εχθρός που εξαπλώνεται παγκόσμια, και γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί η διασπορά του.

Αρχίσαμε ξανά τις προγραμματισμένες εξορμήσεις μέσα Ιουνίου με την αγαπημένη όλων πορεία στο Φαράγγι της Αράδαινας.

Με την έξοδο από το άγριο φαράγγι της Αράδαινας βρεθήκαμε στη μαγευτική παραλία «Μάρμαρα», η οποία είναι από τις ωραιότερες της Κρήτης και στα κρυστάλλινα τουρκουάζ νερά της απολαύσαμε το μπάνιο μας.

Μικρή ομάδα, συνέχισε την πορεία από τα Μαρμαρα ως τα Γλυκά νερά.

Αργότερα μέσα στον μήνα, διασχίσαμε το φαράγγι Πατσού, που πρώτη φορά το είδαμε με τόσο πολύ νερό! Το φαράγγι είναι μικρό πανέμορφο με πολλά δύσκολα περάσματα, κατάκρυα γάργαρα νερά, κάθετες ορθοπλαγιές και πυκνή βλάστηση.

Αρχές Ιουλίου, ανεβήκαμε στην Ιερή κορφή του Κόφινα σε συμπαράσταση στην πανελλήνια διαμαρτυρία για τα Αιολικά πάρκα που ανεξέλεγκτα στήνονται σε κορφές βουνων.

Επόμενη πορεία μας, στα φαράγγια Πεζών και Καρτερού. Tο Κουναβιανό φαράγγι μήκους 7,6 χιλιομέτρων,είναι το πλουσιότερο σε βλάστηση φαράγγι του νομού Ηρακλείου, στο οποίο συναντάμε νερόμυλους, ασβεστοκάμινα και παραποτάμιες εγκαταλειμμένες καλλιέργειες. Το μέγιστο μέρος του φαραγγιού το μονοπάτι ελίσσεται κάτω από το παρθένο δάσος και η πορεία ήταν δροσερή και ευχάριστη.

Ακολούθησε στον ίδιο μήνα το αγαπημένο όλων, φαράγγι Ιμπρου. Πετάξαμε τα καπέλα μας απ την χαρά μας!

Αρχές Αυγούστου, πήγαμε για ένα διήμερο στα Χανιά. Περπατήσαμε τη στράτα του Αζίλακα την πρώτη μέρα.Όλη η πορεία μέσα στο δάσος ήταν κάτω από τη σκιά του αζιλακόδασους. Η πορεία ήταν κυκλική και επιστρέψαμε στο σημείο εκκίνησης μετά από δυο ώρες ευχάριστης πορείας.

Την επόμενη διασχίσαμε το Φαράγγι του Δίκταμου. Μέσα από το φαράγγι περνά ο παραπόταμος του κυλιάρη ποταμού, που πηγάζει από την κορφή Μαύρη των Λευκών Ορέων. Οι όχθες του ποταμού σε όλο το μήκος είναι κατάφυτες με τεράστια πλατάνια, πικροδάφνες, λυγαριές, αστυράκους, ενώ στις απόκρημνες πλαγιές, φιγουράρουν, πρίνοι, πεύκα και σφεντάμια. Στα κάθετα βράχια μοσχομύριζε το ενδημικό βότανο της Κρήτης ο δίκταμος ή έρωτας, εξ αιτίας του οποίου οφείλει την ονομασία του το φαράγγι.

Οι εξορμήσεις μας συνεχίζονται πάντα ακολουθώντας τις εκάστοτε οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, και με κάθε επιφύλαξη για αλλαγές στο πρόγραμμα, αν κριθεί απαραίτητο.

Ευχή μας η υγεία όλου του κόσμου.

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023
ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΜΠΑ
Αναχώρηση: 08:00
Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023
ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΟΥΛΑΣ - ΕΛΥΓΙΑΣ
Αναχώρηση: 08:00