Νέα του συλλόγου

07.01.2023
ΝΕΑ - Πρόγραμμα 1ου εξαμήνου 2023

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ


15 Ιανουαρίου

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου καλούμε τα μέλη μας από το πρωί στο εντευκτηριο μας στο Βρέλη για την κοπή της πίτας. Κι επειδή το δοκιμάσαμε και άρεσε, ο καθένας θα έρθει με το πιάτο του, μαγειρεμένο από τον ίδιο, ή το γλυκό του, ή το κρασί του. Αν είναι λιακάδα, όποιος φέρει αμαγείρευτο, θα το ψήσει σε κάρβουνα. Ο Σύλλογος θα προσφέρει την πίτα, ψωμί, σαλάτες, κρασί και νερά.

Παράλληλα θα κάνουμε τον οικονομικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, και θα τακτοποιηθούν οι συνδρομές.

Πρόγραμμα: Όσοι θέλουν να περπατήσουν, να είναι 9:30πμ  στο Βρέλλη κι αφού αφήσουμε τις προμήθειες μας, θα περπατήσουμε ως τις Κούρτες. Οι υπόλοιποι ας έρθουν αργότερα.

Κοπή πίτας 14:00

Πληροφορίες Κατερίνα Μαλεφιτσάκη 6937813144







29 Ιανουαρίου

ΚΑΠΕΤΑΝΙΑΝΑ - ΚΟΦΙΝΑΣ - ΚΑΠΕΤΑΝΙΑΝΑ

Καπετανιανά Κόφινας

Διασχίζοντας σηματοδοτημένα μονοπάτια στα Άγρια κι επιβλητικά Αστερούσια θα κάνουμε μια κυκλική πορεία περίπου 10χλμ  ξεκινόντας από τα Καπετανιανά ανεβαίνοντας στην ιερή κορυφή του Κόφινα κι επιστρέφοντας από άλλο μονοπάτι.

Η μετάβαση θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα

Γιάννης Κονιωτάκης τηλ 6948485190

Ώρα αναχώρησης 8:00















ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ


5 Φεβρουαριου

ΒΥΘΡΙ - ΤΟΥΜΠΩΤΟΣ ΠΡΙΝΟΣ - ΠΑΡΔΙ

Ξεκινούμε λίγο πιο πάνω από τις Κουρούτες. Από  τη θέση Βυθρι ακολουθούμε το μονοπάτι Ε4 μέχρι το καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος που αν είμαστε τυχεροί κι έχει κατέβει το χιόνι, θα είναι μαγικά. Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε προς Παρδί και θα επιστρέψουμε στα αυτοκίνητα μας.

Ώρες πορείας 6

Αρχηγός Καργάκης Γιάννης 6982143540 &

Κατερίνα Μαλεφιτσάκη






16 Φεβρουαριου

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Την Τσικνοπέμπτη θα τσικνήσουμε από αργά το απόγευμα στο Βρέλλη συνεχίζοντας με μασκέ παρτυ μουσική και χορό

.
















18-19 Φεβρουαρίου

ΚΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΜΕ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ

Αναχώρηση 18  Φεβρουαρίου για το νέο ορειβατικο καταφυγιο σε υψόμετρο 1100 μέτρων , δίπλα στο μεγάλο καταρράκτη της Γρε Δάφνης , πάνω από την Κρύα Βρύση και με θέα που κόβει την ανάσα . Αφού διανυκτερεύσουμε στο καταφύγιο, το πρωί ξεκινούμε για ανάβαση στην κορφή Κέδρος.

Η μετάβαση θα γίνει με δικά μας οχήματα.

Πληροφορίες συμμετοχές στον αρχηγό

Μανώλης Σαββάκης 6972728967















ΜΑΡΤΙΟΣ


5 Μαρτίου

ΚΟΥΔΟΥΝΙ

Κορυφή Κουδούνι από το μιτάτο των Καψάληδων που για να την προσεγγίσουμε διανύουμε μια από τις ωραιότερες και πιο αγαπημένες μας πορείες.

Αναχώρηση 8:00 με δικά μας οχήματα.

Αρχηγός Σαββάκης Νεκτάριος 6974171096








11 Μαρτίου

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ

Σύντομη πρακτική ενημέρωση με τον Φώντα Σπινθάκη για σχετικά έμπειρους ορειβάτες που επιθυμούν να ασχοληθούν με το χειμερινό βουνό. Θα γίνει επίδειξη χρήσης χειμερινού ορειβατικού εξοπλισμού με στόχο την ασφαλέστερη ανάβαση στα χιονισμένα βουνά. Η τοποθεσία θα είναι όπου μας επιδείξει ο εκπαιδευτής αναλογα τον καιρό και την ποιότητα χιονιού.


Πληροφορίες Κατερίνα Μαλεφιτσάκη: 6937813144




19 Μαρτίου

ΖΑΡΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ - ΔΑΣΟΣ ΡΟΥΒΑ

Η οικολογική  σημασία του δάσους   είναι τεράστια, καθώς εδώ αναπτύσσονται σπάνια φυτά και βρίσκουν καταφύγιο πολλά προστατευόμενα ζώα. Η σπανιότητα του δάσους  του Ρούβα οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένα πρινόδασος που οι πρίνοι του ξεφεύγουν από τη συνήθη θαμνώδη μορφή και μέγεθος και είναι διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει στον ελλαδικό χώρο.Επίσης,το πρινοδάσος αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη αποικία πρίνων στην Ευρώπη με έκταση 30000 στρεμματων.

Στη βόρεια μεριά του υπάρχουν πολλές αμπελιτσιές .Από το δέντρο αυτό φτιάχνουν τις μαγκούρες, οι Κρητικοί και είναι το μόνο δέντρο που ζει αποκλειστικά στην Κρήτη.

Επίσης, στο δάσος φύεται ακόμη μία από τις πιο σπάνιες ενδημικές ορχιδέες του νησιού. που είναι γνωστή ως κρητικό κεφαλάνθηρο.

Η περιοχή αυτή έχει και ιστορική αξία.

Εκεί γεννήθηκε ο στρατηγός Γεώργιος Κατεχάκης ή «καπετάν Ρούβας», που έδρασε εναντίον των κομιτατζήδων στη Μακεδονία.

Το Δάσος Ρούβα έχει συνδεθεί και με τους αγώνες των Κρητικών για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία, και στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο πρόκριτοι και πολεμιστές από τα Σφακιά, που απέδρασαν από τον Κούλε Ηρακλείου, όπου τους είχαν φυλακίσει οι Τούρκοι. Αδύναμοι καθώς ήταν, από την πείνα και τις κακουχίες, παγιδεύτηκαν στην περιοχή εξαιτίας ενός σφοδρού χιονιά και δεν άντεξαν. Στο ίδιο άγριο τοπίο έπεσε νεκρός, ηρωικά μαχόμενος, ο Γιώργος Πενθερουδακης (ή Τσάκαλος), που καταγόταν από το Ροδάκινο και κατοικούσε στους Κούμους Ρεθύμνου.

Αναχώρηση 8:00 με δικά μας οχήματα

Αρχηγοί: Αρτεμις Κουκουλάκη 6942233637 &

Ζαχαρένια Πετράκη 6972459891












24-27 Μαρτίου

Ορεινή Κορινθία – Ζήρεια

Με τον ΕΟΣ Ηρακλείου

Τέσσερις μέρες στην ανοιξιάτικη Κορινθία που θα μας μείνουν αξέχαστες. Φαντασμαγορικές διαδρομές μέσα από πυκνή βλάστηση, αποκαλύπτοντας στροφή με τη στροφή ολοένα και καλύτερη θέα στις χιονοσκέπαστες βουνοκορφές. Λουλουδιασμένες κοιλάδες στολίζονται από μικρά γραφικά χωριουδάκια. Στις πλημμυρισμένες από έλατα πλαγιές καθρεφτίζονται στα νερά δύο υπέροχων λιμνών. Με υψόμετρο 2.374 μέτρα, η Ζήρεια είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου.

Πληροφορίες συμμετοχές για τον ΕΟΣ Μοιρών : Κακοδειπνάκη Αργυρώ:6978366854







ΑΠΡΙΛΙΟΣ


2 Απριλίου

ΜΕΣΩΝΑΣ

Μαζί με τον ΕΟΣ Ηρακλείου ξεκινάμε από το Καβούσι (100μ) ακολουθώντας ανηφορικό παλιό πλακόστρωτο μονοπάτι πλευρικά, ανατολικά του Φαραγγιού του Μέσονα. Επισκεπτόμαστε τον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά και στη συνέχεια βαδίζουμε πλευρικά, δυτικά του φαραγγιού πλάι σε παλιό κτιστό καταπότη. Αφήνοντας πίσω μας το φαράγγι συναντάμε εγκαταλελειμμένους οικισμούς και αναβαθμίδες και φτάνουμε λίγο χαμηλότερα από το Οροπέδιο της Θρυπτής (950μ). Από εκεί, ένα παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι μας οδηγεί στο Καβούσι (100μ). Η διαδρομή είναι ξεχωριστή και προσφέρει εξαιρετική θέα. Άνοιξη με χρώματα κι αρώματα!

Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορείο

Αρχηγός:

Ώρα αναχώρησης 7:30










23 Απριλίου

ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΥΔΟΥΜΑ

Την Κυριακή 9 Απριλίου θα διασχίσουμε το πανέμορφο κι επιβλητικό Φαραγγι Κουδουμά. Απαραίτητα ορειβατικό μποτάκι και μπατόν πεζοπορίας. Απαιτείται πρότερη εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση.

Από την θέση Σωπατα υψόμετρο 1000μ θα κατέβουμε μέχρι την θάλασσα και την Μονή Κουδουμά σε μια πορεία διάρκειας περίπου 4:30 ωρες.

Αναχώρηση με δικά μας οχήματα από Μοίρες 8:00πμ

Αρχηγός Σαββακης Μανώλης

τηλ 6972728967

Υγ . Αν κάποιοι πιστοί κατέβουν με αγροτικό στο Μοναστήρι αυτή τη μέρα, ας επικοινωνήσουν με τον αρχηγό μας να γνωρίζουμε πιθανή βοήθεια μεταφοράς των πεζοπόρων στα Σωπατα.











9 Απριλίου

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑΣ

Ξεκινώντας από την Ελούντα θα περπατήσουμε στην χερσόνησο της Σπιναλόγκας – γνωστή και ως Κολοκύθα – σε παλιά μονοπάτια μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Φωκά. Θα συνεχίσουμε το περπάτημα δίπλα στη θάλασσα και θα απολαύσουμε το μπάνιο μας σε βραχώδεις παραλίες και στον υπέροχο κολπίσκο στην ανατολική ακτή της χερσονήσου. Τέλος, ακολουθώντας κυκλική πορεία θα επιστρέψουμε στην Ελούντα.

Αρχηγός: Αρχηγός Μανόλης Δακανάλης τηλ 6977310091

•   Ώρες πορείας: 4   •  Β.Δ.: 1

Ώρα αναχώρησης:07:30πμ

Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορείο








ΜΑΪΟΣ


7 Μαϊου ΚΟΛΛΗΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ

Τα Κολλητά Φαράγγια βρίσκονται στην όμορφη περιοχή της Αργυρούπολης

Το ανατολικό φαράγγι ονομάζεται Μουνδριανό και το δεύτερο φαράγγι, το Βιλανδρέδο. Η πεζοπορία και στα δύο φαράγγια είναι γενικά εύκολη και η φυσική ομορφιά είναι συγκλονιστική.

Αρχηγοί: Κώστας Καμπουράκης 6932331608

& Μανόλης Λεκάκης 6932331615


Ώρα αναχώρησης 8:00

Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορείο




21 Μαϊου

ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ - ΛΕΣΚΑ - ΚΟΡΑΚΙΑΣ - ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ

Μία κυκλική πορεία στις δυτικές παρυφές του Ψηλορείτη, από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές στον ορεινό του όγκο.Η πορεία ξεκινάει και τελειώνει στο χωριό Φουρφουράς Αμαρίου (450μ), και έχει μήκος 14 χλμ. και 1000μ υψομετρική.

Εντυπωσιακά πετρώματα, εναλλαγή τοπίων, ποικιλία ορεινής βλάστησης, σπήλαια και βάραθρα με πρωτότυπα ονόματα (Λουματαρέ, Χαμπαθούρα, Λέσκα), πηγές, πανοραμική θέα πάνω από απότομους γκρεμούς, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κοπιαστικής, αλλά υπέροχης αυτής πεζοπορίας.

Η πορεία απευθύνεται σε πεζοπόρους με εμπειρία πεζοπορίας σε τραχύ πετρώδες έδαφος και αρκετά καλή φυσική κατάσταση.

Αρχηγός: Μανώλης Σαββάκης 6972728967

• Ώρες πορείας: 8

• Β.Δ.: 3

Αναχώρηση 8:00πμ με δικά μας οχήματα



28 Μαϊου

ΠΛΑΤΥΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Ο Πλατύς Ποταμός ή Αμαριανός είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κρήτης που τροφοδοτείται από τα νερά του βορειοανατολικού Κέδρου και της κοιλάδας του Αμαρίου.

Οι εκβολές του βρίσκονται στην παραλία της Αγίας Γαλήνης στο Νότιο Ρέθυμνο. Ο Πλατύς Ποταμός ανήκει στους ποταμούς της Κρήτης που έχουν πολύ νερό για τα δεδομένα του νησιού και αρκετά πυκνή βλάστηση.

Μάλιστα, κατά μήκος του υπάρχουν πανέμορφα πέτρινα γεφύρια με καμάρες που έχτιζαν παλιά οι κάτοικοι της περιοχής για να διασχίζουν το ποτάμι, εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής γεφυριών των προηγούμενων αιώνων.

Η μετάβαση θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα και πάντα επικοινωνούμε με τον αρχηγό για πληροφορίες και προκειμένου να συμμετέχουμε.

Αρχηγός: Γιάννης Κονιωτάκης τηλ 6948485190

Αναχώρηση 8:00πμ




ΙΟΥΝΙΟΣ



3-4 Ιουνίου

ΑΓΙΟΦΑΡΑΓΓΟ ΜΕ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ

Διήμερο ή για όποιον θέλει και τριήμερο.Το βράδυ κάτω απ τ άστρα & την μέρα ποικιλία δραστηριοτήτων με ελεύθερο πρόγραμμα. Δηλαδή κολύμπι, αναρρίχηση, πεζοπορία ως το Μάρτσαλο.

Αναχώρηση ή ομαδικά ή ελεύθερα Σάββατο ή Κυριακή σε συνεννόηση με τους αρχηγούς

Τζαγκαράκη Μιχάλη 6974335007 & Μανόλης Λεκάκης 6932331615









18 Ιουνίου

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΜΠΑ

Το άγριο κι επιβλητικό φαράγγι Αμπά απευθύνεται μόνο σε άτομα με εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση.

Ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι περιορισμένος.

Πληροφορίες στον αρχηγό Μανώλης Σαββάκης 6972728967

Ώρα αναχώρησης 8:00 με δικά μας οχήματα.










25 Ιουνίου

ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΟΥΛΑΣ - ΕΛΥΓΙΑΣ

Ξεκινώντας από την κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στο δρόμο προς τον Άγιο Ιωάννη Λίγο πιο κάτω από τα Καπετανιανά, θα ακολουθήσουμε το πεζοπορικό κομμάτι στο φαράγγι της Γούλας και αφού απολαύσουμε το μπάνιο στην παραλία, θα επιστρέψουμε από το φαράγγι της Ελυγιάς.

Ώρα αναχώρησης 8:00 με δικά μας οχήματα

Αρχηγός: Κατερίνα Μαλεφιτσάκη 6937813144

& Γιάννης Καργάκης



 

Φωτογραφίες


Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 21 Απριλίου 2024
ΟΞΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΝΑΞΟΣ
Αναχώρηση: 08:00
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024
ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΥΔΟΥΜΑ
Αναχώρηση: 08:00
Σάββατο, 11 Μαΐου 2024
11-12 ΠΑΧΝΕΣ
Αναχώρηση: 14:00
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ ΦΑΡΑΓΓΙ
Αναχώρηση: 00:00

Warning: include(/home/clients/webman/webman_ring.php): failed to open stream: No such file or directory in /usr/www/users/eosmoiro/_includes/footer.webman on line 30

Warning: include(): Failed opening '/home/clients/webman/webman_ring.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php/') in /usr/www/users/eosmoiro/_includes/footer.webman on line 30