Εξορμήσεις

17.06.2010
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Αστρακιανό & Πεζανό φαράγγι

Την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010 ο Ε.Ο.Σ Μοιρών διέσχισε δύο φαράγγια :το Αστρακιανό φαράγγι και το φαράγγι των Πεζών ξεκινώντας από τη θέση «Κολομόδι» του δ.δ Αστρακών . Από το σημείο αυτό πηγάζει και ο ποταμός Καρτερός μήκος 17 χμ. που διασχίζει το φαράγγι και καταλήγει στην παραλία του Καρτερού .

Το φαράγγι του Καρτερού αποτελούσε πριν από τέσσερα χρόνια ένα καλά κρυμμένο θησαυρό της κρητικής γης . Είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κρήτης με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και έντονο το υγρό στοιχείο .

Το φαράγγι είναι αρκετά προσβάσιμο με ένα πολύ καλά διαμορφωμένο μονοπάτι , με ξύλινα γεφύρια , στηθαία , και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις που προσφέρουν εύκολη και ασφαλή περιήγηση χωρίς να αλλοιώνουν στο ελάχιστο το φυσικό περιβάλλον.

Απίστευτοι γεωλογικοί σχηματισμοί , λιμνούλες με μικρούς καταρράκτες δίνουν την αίσθηση της παρθένας φύσης . Η βλάστηση οργιάζει σε όλο το μήκος των φαραγγιών , ενώ το μονοπάτι καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από τεράστια ευθυτενή πλατάνια , πανύψηλες λεύκες , πικροδάφνες και αδιαπέραστους καλαμιώνες . Το υγρό στοιχείο υπάρχει παντού , ενώ οι πολλές χελώνες απολαμβάνουν τον ήλιο και το μπάνιο στις λιμνούλες .

Πέτρινα μονότοξα γεφύρια , νερόμυλοι και ασβεστοκάμινα βρίσκονται σε όλο το μήκος των φαραγγιών . Επίσης πολλά παλιά αρδευτικά έργα και κτίσματα φανερώνουν τη διαχρονικότητα της περιοχής .

 

Κείμενο & φωτογραφίες : Μανόλης Δακανάλης

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ