Εξορμήσεις

23.05.2010
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Μονή Βροντησίου - Σαμάρι

Στο ορειβατικό καταφύγιο του Ζαρού στη θέση Σαμάρι , ανέβηκε ο Ε.Ο.Σ Μοιρών την Κυριακή 23 Μαΐου 2010 .Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.370 μ. περίπου στη δυτική πλαγιά του φαραγγιού του Αγ.Νικολάου που οδηγεί στο δάσος του Ρούβα .

Η ανάβαση πραγματοποιήθηκε μέσω του παλιού αλλά καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού που ξεκινάει λίγο πιο πάνω από την Ι.Μ.Βροντησίου και μέσω πευκοδάσους καταλήγει στη θέση «μπαλκόνι»  κάτω από το χώρο καταφυγίου.

Η μονή Βροντησίου υπήρξε αξιόλογο κέντρο γραμμάτων και τεχνών κατά την περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης . Ο Μιχαήλ Δαμασκηνός ζωγράφισε εδώ έξι από τις πλέον σημαντικές εικόνες του , ενώ η παράδοση θέλει και τον El Greco να μαθητεύει για ένα διάστημα στο εργαστήρι της μονής . Έξω από τη Μονή και κάτω από τον ίσκιο γιγάντιων πλατάνων βρίσκεται η φημισμένη μαρμάρινη κρήνη ,την οποία φωτογράφισε το 1935 η διάσημη φωτογράφος Nelly .

Κείμενο & φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ