Εξορμήσεις

10.05.2010
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Καμαραϊκό σπήλαιο

Το Καμαραϊκό σπήλαιο , ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της Μινωικής Κρήτης επισκέφτηκε ο Ε. Ο.Σ Μοιρών την Κυριακή 9-5-2010.Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.530 μ πάνω από το χωριό Καμάρες και λίγο πιο κάτω από τη Μαύρη κορφή τη μια από τις δύο κορυφές που σχηματίζουν τη Σέλα του Διγενή στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη . Το άνοιγμά του έχει περίπου 50 μ σε σχήμα καμάρας το οποίο οδηγεί στον κυρίως χώρο μέσω κατωφέρειας ο οποίος εμφανίζει αξιόλογο λιθωματικό διάκοσμο .

Το σπήλαιο των Καμαρών έγινε γνωστό όταν βρέθηκαν εδώ μεγάλος αριθμός μινωικών αγγείων κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Τα αγγεία χαρακτηρίζονται από την εξαιρετικά λεπτεπίλεπτη κατασκευή τους ("ωοκέλυφα"). Η διακόσμησή τους γινόταν με φανταστικά πολύπλοκα καμπυλόγραμμα σχέδια, σε ποικίλα χρώματα και σπανιότερα με θέματα από το ζωικό και φυτικό κόσμο.Χρονολογούνται γύρω στο 1700 π.x. και μπορείτε να τα θαυμάσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Η πορεία μας ξεκίνησε μέσα από το χωριό Καμάρες μέσω ενός ευδιάκριτου αλλά αρκετά ανηφορικού μονοπατιού . Ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής πραγματοποιείται μέσα σε πυκνό δάσος κυπαρισσιού , πεύκου ,ασφένδαμου και πρίνου.Μετά από 3,5 ώρες και αρκετές στάσεις για να δροσιστούμε στις πηγές που συναντούσαμε στην πορεία μας φτάσαμε στην εντυπωσιακή είσοδο του σπηλαίου . Η θέα προς την πεδιάδα της Μεσαράς και το Ν.Κρητικό Πέλαγος ήταν εντυπωσιακή , ενώ η δροσιά που ερχόταν από το σπήλαιο μάς ανακούφιζε από την υψηλή για την εποχή θερμοκρασία.

«Για τούτο είναι ωραίο»

Ψηλά ψηλά στο δάσος

η σκέψη μου φτερουγίζει

συνοδεία και υπό τη σκέπη του πετάγματος των αετών .

Εισπράττει το οξυγόνο των φύλλων

και της πηγής το ολόδροσο νερό

και πρόσωπο προς πρόσωπο με τη ματιά της ομορφιάς

νιώθω την ευχαρίστηση των πράξεων απουσία των καθιερωμένων νοημάτων .

 

Είναι ανόητο να ανεβοκατεβαίνεις στο όρος

μόνο για το ανεβοκατέβασμα .

Για τούτο είναι ωραίο .

 

Κείμενο & φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

Ποίημα : Αποστόλης Παυλίδης

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ